Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η διαχείρηση των απορριμμάτων στο ΠεριστέρΙ



 Η διαχείρηση των απορριμμάτων στο Περιστέρι

   του Φώτη Κάντα, χημικού μηχανικού, αντιπροέδρου του ΔΣ του ΠΦΣΠ

Φίλες και φίλοι , αγαπητοί συμπολίτες
Η κρίση στη χώρα μας ολοένα και βαθαίνει. Οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν  και άλλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι και  η διαχείρηση των απορριμμάτων, που ουσιαστικά έχει επιπτώσεις σε περισσότερες παραμέτρους (οικονομικές, υγείας, ποιότητας ζωής κ.λ.π.).
Ανοίγουμε λοιπόν σήμερα τη συζήτηση σε αυτό το θέμα που, κατά τη γνώμη μας, θα απασχολήσει, τους πολίτες περισσότερο από πολλά άλλα καυτά  ζητήματα που απασχολούν την πόλη.
   Πάντα το θέμα των σκουπιδιών «βρωμούσε». Όχι όμως από την κακοσμία αλλα από την διαπλοκή και τα συμφέροντα των επιτήδειων, που όταν οσμίζονται κέρδη,  παλεύουν λυσσαλαία στην αρένα της  ανεξέλεγκτης  κερδοσκοπίας  με τη συνδρομή των μιζαδώρων του κράτους που «παρανομεί» διαρκώς για να τους εξυπηρετήσει. Τις τελευταίες μέρες αυτό έγινε ολοφάνερο από τους υπηρέτες των ιδιωτικών συμφερόντων,  που πέρασαν διάταξη σε νομοσχέδιο, ώστε οι αρμοδιότητες της διαχείρησης των απορριμμάτων να περάσουν στο ΥΠΕΚΑ  από την έως τώρα αρμοδιότητα  της περιφέρειας. Και ο νοών νοήτω.
Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι χρήσιμα και με βάση αυτό πρέπει να εστιάσουμε και να σχεδιάσουμε. Η άποψη ότι τα σκουπίδια πρέπει να πάνε κάπου αλλού μακρυά από εμάς και ας γίνουν ότιδήποτε  χωρίς να μας αφορά, δεν πρέπει να ακούγεται. Εμείς τα παράγουμε και εμείς πρέπει να τα διαχειριστούμε.
Τo πρώτο  θέμα που πρέπει να συμφωνήσουμε κατά τη γνώμη μας, είναι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής,  μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, που θα είναι σε συνάρτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, και για αυτό ακριβώς το λόγο σας καλέσαμε σήμερα να συζητήσουμε γιατι δεν πρέπει να καθυστερίσουμε ούτε λεπτό.
Η πρότασή μας πρέπει να εστιάζεται στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σε ποσοστα που να φθάνουν εκείνα των αγροτικών περιοχών την εποχή που τα πάντα ήταν χρήσιμα.  Αυτό θα επιτευχθεί  με την επαναχρησιμοποίηση τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Στο Περιστέρι, αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε με την απομακρυνση των δραστηριοτήτων που συντελούνται στο άλσος και συγκεκριμένα με την απομάκρυνση του σπαστήρα, την μετάφορά  του γκαράζ, την απομάκρυνση του (χωρίς οικοδομική άδεια) εκθεσιακού κέντρου, την μεταφορά του νεκροταφείου κ.λ.π . Πρέπει επίσης να βασίζεται σε ένα μοντέλο διαχείρησης σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον,την κοινωνική συμμετοχή και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείρηση,  με σκοπό και την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας . 
Επιγραμματικά αναφερουμε  τα εξης, για συζήτηση και επεξεργασία για την συνδιαμόρφωση του σχεδίου διαχείρησης των απορριμμάτων.
1.Σχεδιο μείωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, με ανάπτυξη συστήματος τεσσάρων κάδων. Όταν μιλάμε για διαλογή στην πηγή ενοούμε ότι θα γίνεται στο σπίτι, στο σχολείο, στο εργοστασιο, στην υπηρεσία και οπου αλλού παράγονται  και αυτό απαιτεί την συμμετοχή όλων και την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το ΚΑΠΗ.
2.Δημιουργία κεντρου όπου θα συγκεντρώνονται τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, συνδεδεμένο με δίχτυο εμπορικής διάθεσης, ή και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρησης.

3.Οι  εγκαταστάσεις πρέπει να  είναι μικρομεσαίου μεγέθους  χαμηλής όχλησης, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού , να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας με αξιοποίηση του ντόπιου παραγωγικού δυναμικού, εύκολα διαχειρήσιμες από τις υπηρεσίες  της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανοιχτές στην συμμετοχή και στον έλεγχο των πολιτών. Μπορούν κατά περίπτωση να γίνουν σε χώρους κλειστούς,εγκαταλελειμμένων εργοστασίων  και να έχουν παράλληλες λειτουργίες, όπως ,
συγκέντρωση ανακυκλώσιμων , ανάκτηση, διάθεση ,επεξεργασία  συμμείκτων, παραγωγή κομποστ , αξιοποίηση αδρανών, επισκευή, διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών και ανταλλακτικών.
Για το σύλλογό μας  εκείνο που μπαίνει αδιαπραγμάτευτα είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείρηση των απορριμμάτων.  Η ιδιωτικοποίηση θα προωθήσει την καύση, όχι μόνο των παραγόμενων απορριμμάτων, αλλά και εισαγόμενων με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον την ποιότητα ζωής  και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

Με βάση αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι οι κάτοικοι, οι θεσμικοί παράγοντες, οι συλλογικότητες, οι παρατάξεις και τα κόμματα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου