Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ " ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΑ ΑΘΉΝΑΣ"



Για την εκδήλωση του ΠΦΣΠ της 24 Νοεμβρίου 2014

Σε μια πρώτη αρχική προσέγγιση υπάρχει η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Στη σύγχρονη εποχή διακρίνουμε δύο ιδεολογικές προσεγγίσεις του αστικού περιβάλλοντος. Αυτή της  εμπορευματοποίησης («οικονομική αξιοποίηση» το ονομάζουν) της πόλης, και αυτή που θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της φύσης και την ποιότητα ζωής. Προφανώς ο περιβαλλοντικός σύλλογος Περιστερίου με περισσότερα από δέκα χρόνια συνεχούς και δραστήριας παρουσίας στην πόλη, τοποθετείται καθαρά και μαχητικά υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Δήμων της Δυτικής Αθήνας έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα, που δεν μας εμπνέουν αισιοδοξία. Αντίθετα, η προσφάτως εκλεγείσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, ότι εμφορείται από μια διαφορετική οπτική, σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του Συλλόγου.
Θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε τα όρια ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις θέτοντας σε δημόσια συζήτηση τέσσερα επείγοντα και ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα. Προφανώς, στη σημερινή εκδήλωση δεν είναι δυνατόν να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους που τα οριοθετούν. Ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να επανέλθουμε σε μια περισσότερο αναλυτική διαβούλευση.
Τα θέματα αυτά είναι α) το θέμα των απορριμμάτων, β) το θέμα των προτάσεων για έργα και δράσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμα ΣΟΑΠ (σχέδια ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης), που χειρίζεται ο ΑΣΔΑ, γ) το θέμα του βουνού και δ)το μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση. Παράλληλα, λόγω της επικαιρότητας, τίθεται επίσης σε προτεραιότητα, το θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.
*
Θα ήθελα σε συντομία να παραθέσω κάποιες γενικές προσωπικές απόψεις για τα θέματα αυτά και να επιφυλαχθώ για μια περισσότερο αναλυτική προσέγγιση μετά την συζήτηση.
·         ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Είναι φανερό ότι η λύση που προωθούσε η Διοίκηση Σγουρού ήταν αντίθετη με λογικές ανακύκλωσης (που είναι σήμερα η περισσότερο φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων), αντίθετη με την αποκαλούμενη «μείωση στην πηγή» και με την κομποστοποίηση.
Ευελπιστούμε ότι τόσο οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας όσο και η Περιφέρεια, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων βασιζόμενες στην ανακύκλωση, αν και ο πόλεμος των συμφερόντων αναμένεται σκληρός. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΦΣΠ ενεργητικά και δραστήρια θα υπερασπιστεί την οικολογική προσέγγιση με συγκεκριμένες προτάσεις.
·         Πρόγραμμα ΣΟΑΠ
Το πρόγραμμα αυτό που διαχειρίζεται ο ΑΣΔΑ χρηματοδοτεί έργα και δράσεις που αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα. Ο Δήμος Περιστερίου κατά την εκτίμηση μας και σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, πρότεινε έργα αναπλάσεων πεζοδρομήσεων κ.λπ. εργολαβικού χαρακτήρα, στην παρακηφίσια περιοχή του Δήμου. Ο Σύλλογος μας προτείνει διαφορετικές δράσεις, σχετικές με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αντιμετώπιση των πλημμυρών και την μετεγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων από το Άλσος Περιστερίου.
·         Ποικίλο όρος.
Το βουνό είναι εγκαταλειμμένο και απροστάτευτο. Προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι στους κατοίκους κοινοποιούνται έγγραφα αμφισβήτησης των ιδιοκτησιών τους, τόσο από τη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όσο και από τη Μητρόπολη Περιστερίου αλλά και από το Κτηματολόγιο. Θεωρούμε το θέμα σημαντικό, ιδιαίτερα όταν η Μητρόπολη Περιστερίου, διατηρεί κτίσματα «παράνομα» στον πυρήνα της ζώνης Α προστασίας του βουνού (γηροκομείο και μοναστήρι). Το γεγονός πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμόδιους φορείς.
·         Πάρκο Τρίτση
Το Πάρκο Τρίτση, λόγω τόσο της θέσης του στη Δυτική Αθήνα, όσο και της έκτασης του, έχει Μητροπολιτικό χαρακτήρα, που υπερβαίνει τους δήμους που γειτονεύουν με αυτό. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ο Δημόσιος χαρακτήρας του, να απομακρυνθούν οι όποιες εμπορευματικές χρήσεις, ενώ παράλληλα θα γίνει μελέτη ώστε να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητο. Νομίζουμε ότι πρέπει να είναι αυτοδιοίκητο, και στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του βαρύνοντα ρόλο θα πρέπει να έχουν επιστημονικοί φορείς.
·         Πλημμύρες
Ασφαλώς απαιτείται να συνταχθεί τεχνική μελέτη και να σχεδιαστούν τα σχετικά έργα με κάποιο χρονοδιάγραμμα ασφαλώς. Όμως παράλληλα είναι άμεση ανάγκη σημειακών παρεμβάσεων σε ευπαθή σημεία, τα οποία είναι γνωστά και είτε δεν έχουν καν δίκτυο απορροής των ομβρίων είτε λόγω της εδαφικής διαμόρφωση ή πολεοδομικών αστοχιών, έχουν προβλήματα.


Για όλα όσα αναφέραμε παραπάνω ο χρόνος επείγει. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η ενεργοποίηση τους για να δρομολογηθούν λύσεις. Ο Σύλλογος μας στο μέτρο των δυνάμεων του θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμενος με όλους όσους εμφορούνται από παρόμοιες ανησυχίες και σκέψεις.

Δ. Κούνδουρος,

Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου