Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΘΕΜΑ : Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Για τρίτη μέρα/νύχτα το Περιστέρι, η Δυτική και Ανατολική Αθήνα γενικά, πνίγεται από το πυκνό νέφος καυσαερίων που προέρχεται από την καύση των συγκεντρωμένων ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. 

Η σύσταση του νέφους, λόγω των καιόμενων υλικών, είναι πιθανόν πολύ επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών που ζουν στις περιοχές αυτές. Ανάμεσα σε άλλες επικίνδυνες ουσίες υπάρχουν δυνητικά στο νέφος διοξίνες, φουράνια, κλοφέν κ.λπ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου, καθώς και η εμφάνιση γενικευμένου καρκίνου, έχουν συνδεθεί με την τυχαία έκθεση στις διοξίνες (κυρίως την επονομαζόμενη και ‘διοξίνη του Σεβέζο’ -TCDD). Επιπλέον, έχουν αναφερθεί αυξημένα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη και αυξημένη θνησιμότητα από διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους. Πέρα απ’ αυτά, συχνά δημιουργούνται δύσπνοιες, ισχαιμικά επεισόδιά σε καρδιοπαθείς, συμπτώματα μεγάλης δυσφορίας σε υπερήλικα άτομα. 

Όλα αυτά τα βιώσαμε στον ένα ή στον άλλο βαθμό τις προηγούμενες ημέρες, που από αμέλεια;, δυσλειτουργία των υπηρεσιών; ή, από άλλο λόγο, αδιάφορο, η φωτιά συνέχιζε να καίει.   

Δεν γνωρίζουμε για ποια αιτία υπάρχει αυτή η αδράνεια. Η δικαιολογία του κόστους της κατάσβεσης της είναι αστεία δικαιολογία μπροστά στη σοβαρότητα του γεγονότος. 

Ίσως βέβαια το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούν οι αρμόδιοι, (υπ. Περιβάλλοντος, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρειες, κ.λπ.) στην αντιμετώπιση του φαινομένου «θαλάμου αερίων» στη Δ. Αθήνας, που, λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται επί θύραις τους επόμενους μήνες.  

Τέλος εντύπωση μας κάνει μια πληροφορία ότι απαιτείται «ειδικό χώμα» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τι σημαίνει αυτό; Γιατί μερικοί τόνοι κοινού χώματος δεν είναι αρκετοί; Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Οι αρμόδιοι (και ο, εμπλεκόμενος; Δημόκριτος), οφείλουν να μας ενημερώσουν άμεσα.

Για το ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου
Δ. Κούνδουρος
Πρόεδρος.
Περιστέρι 10/Ιουνίου/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου