Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί μια εκδήλωση για την ποίηση δεν είναι κάτι περιττό σε μια περίοδο κρίσης.





Όλοι γνωρίζουμε ότι σε περιόδους που άνθισε ο ουμανισμός και το κίνημα των δικαιωμάτων, μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν όλες οι μορφές της τέχνης και της λογοτεχνίας. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρουμε εδώ παραδείγματα.

Η ψυχή του ανθρώπου, ο συναισθηματικός του πλούτος, είναι αυτός που κινητοποιεί τον άνθρωπο, αυτός που τον αφυπνίζει, αυτός που εμπλουτίζει τον κόσμο του. Με αυτή την έννοια ο πολιτισμός, η γλώσσα της ψυχής, βρίσκεται στα θεμέλια της σημερινής κρίσης, βαθύτερα από ότι το περιβάλλον και ασφαλώς βαθύτερα από την οικονομία, που αποτελούν τα επιφαινόμενα της κρίσης. 

Ένας μονοσήμαντος άνθρωπος, επικεντρωμένος στα αμφίσημα νούμερα, με τα οποία μας βομβαρδίζουν οι διάφοροι οι οικονομολόγοι, δεν έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί έννοιες πέραν του ατομισμού και του πρόσκαιρου. Η ανθρωπιά, η λογική της κοινότητας, της αλληλεγγύης, της μεγάλης χρονικής διάρκειας είναι κάτι υποτιμημένο και γενικά ξένο στη λογική του μεγαλύτερου ποσοστού των μπίζνεσμεν. 

Όμως, η τέχνη και η λογοτεχνία είναι η γλώσσα της ψυχής, είναι αυτό που συνδέει τους ανθρώπους, που πλαταίνει τη ζωή τους, που κινητοποιεί την κοινωνία. Ίσως γι’ αυτό την υποτιμούν οι κρατούντες διαχρονικά.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιστερίου διοργανώνει την ποιητική βραδιά της 17ης Δεκεμβρίου, δίνοντας λόγο σε κάποιους ποιητές της πόλης. Όχι ασφαλώς σε όλους, γιατί, αν και λέγεται ότι, όλοι οι Έλληνες γράφουν, λίγοι μόνο το κοινοποιούν στον κύκλο τους.

Ελπίζουμε ότι η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει την αφορμή να σπάσει το κέλυφος της απομόνωσης και να δώσει δυνατότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς της πόλης.

Και ασφαλώς ελπίζουμε, η τοπική κοινωνία να την χαρεί.

Δημήτρης Κούνδουρος
Πρόεδρος Δ.Σ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 9/12/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου